Yazım Kuralları


Makalenin Hazırlanması

Dikkat: Lütfen makalenizi dergimizin şablonu üzerinden hazırlayınız

https://llnursing.com/statik/caffc5d7-3e6f-4d94-9f5a-6a64bd8c28ffllnursing.docx

Yaşam Boyu Hemşirelik dergisine yayınlanmak üzere başvurulacak makaleler, Uluslararası Editörler Kurulunun önerileri doğrultusunda hazırlanmalıdır (ICMJE-Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing and Publication of Scholarly Work in Medical Journals/ Updated in 2017- http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf).

Dergiye gönderilen randomize çalışmalar CONSORT (http://www.equator-network.org/reporting-guidelines/consort/), gözlemsel çalışmalar STROBE (http://www.equator-network.org/reporting-guidelines/strobe/), tanısal değerli çalışmalar STARD (http://www.equator-network.org/reporting-guidelines/stard/) sistematik derleme ve meta-analizler PRISMA (http://www.equator-network.org/reporting-guidelines/prisma/), nitel çalışmalar COREQ (http://www.equator-network.org/reporting-guidelines/coreq) ve randomize olmayan davranış ve halk sağlığıyla ilgili çalışmalar TREND (http://www.cdc.gov/trendstatement/) kılavuzlarına uyumlu olmalıdır.

Makale ile sunulması gereken belgeler;

  1. Başvuru Mektubu (Cover letter

Başvuru mektubunda; makalenin daha önce bilimsel bir dergi, kitap vb. yayınlanması ya da başvuru sürecinde olup olmadığına ilişkin bilgiler, araştırılan konunun önemine ilişkin bilgi, yazar çıkar çatışması ve mali destek alınıp alınmadığına ilişkin bilgiler ve sorumlu yazar iletişim bilgileri yer almalıdır. 

  1. Başlık Sayfası

Başlık sayfası ayrı bir Microsoft Word dosyası olarak sisteme yüklenmelidir.

Başlık sayfasında; makalenin Türkçe ve İngilizce Başlıkları, Türkçe ve İngilizce kısa başlıklar (boşlukla birlikte en fazla 40 karakter olacak şekilde), yazarların adını soyadı, ünvanı ve çalıştıkları kurum, sorumlu yazarın adı soyadı ve iletişim bilgileri, Çıkar Çatışması Beyanı, Kurumsal ve Finansal Destek Beyanı, Yazar Katkıları, Etik Kurul İzni (Kurul adı, tarih ve sayı no), Teşekkür bilgileri yer almalıdır.

  1. Makale

Ana metin içerisinde makalenin Türkçe ve İngilizce özeti ve ana metin yer almalıdır.

Yazının Hazırlanmasına Yönelik Genel Kurallar (Format)

Makale 12 punto, 1,5 satır aralıklı olacak şekilde, Times New Roman yazı tipi ile yazılmalıdır. Makalenin tamamı iki yana yasla şeklinde olmalı, başlık ve paragraf girişleri ise sola yaslanmalıdır.

Ana başlıklar (birinci düzey) 14 punto olarak koyu ve ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Ana başlıkların altında yer alan alt başlıklar (ikinci düzey) 12 punto, koyu ve ilk harfleri büyük olmalıdır. Alt başlıkların altındaki diğer başlıklar (üçüncü düzey) 12 punto, koyu ve küçük olacak şekilde yazılmalıdır.

Cümle sonunda noktadan önce boşluk bırakılmamalı ve noktadan sonra bir boşluk bırakarak cümleye başlanmalıdır.

Virgülden önce boşluk bırakılmamalı ve cümle içinde kelimeler arasında bir boşluk bırakılmalıdır.

Ondalıklı sayılar ayrılırken virgül değil, nokta kullanılmalıdır.

Yüzde (%) işareti ile rakamlar arasında boşluk bırakılmadan yazılmalıdır. Yüzde işareti Türkçe makalelerde rakamın önünde, İngilizce makalelerde rakamdan sonra yazılmalıdır.

( ), “ ” ve / işareti kullanılan yerlerde cümle/kelime öncesi ve sonrası boşluk bırakılmadan yazılmalıdır.

Metin içinde maddelendirmelerde sayı ya da harf kullanılmamalıdır.

Çeşitli istatistikler; örneğin, varyans analizi değerleri (F, t, z), korelasyon (R, r) ve diğer istatistiksel göstergeler rapor edilirken italik gösterilmelidir.

Kullanılan bütün birimler “Systeme Internationale” (SI) birimleri olmalıdır. İlaçların jenerik adları kullanılmalıdır. Ticari isim kullanılmamalıdır.

Başlıkta veya özet bölümünde kısaltma kullanılmamalıdır. Kısaltmalar, ilgili kelimelerin metin içinde ilk kullanıldığı yerde yapılmalı ve kısaltma sayısı mümkün olduğunca az olmalıdır.

Özet bölümünde kaynak belirtilmemelidir.

Tablo başlıkları tablonun üzerinde verilmeli ve kelimelerin ilk harfi büyük olmalıdır (Örn: Tablo 1. Hastaların Semptomatik Özellikleri).

Şekil/grafik başlıkları şekil/grafiklerin altında verilmeli, italik yazılmalı ve kelimelerin ilk harfi küçük olmalıdır (Örn: Şekil 1. Hemşirelerin çalıştıkları bölümleri göre dağılımı).

Özet
Tüm makalelerde hem Türkçe hem de İngilizce özet bulunmalı ve ayrı sayfalarda sunulmalıdır. Özetlerin her biri en fazla 200 kelime olmalıdır. Araştırma yazılarının Türkçe özet bölümü “Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç” bölümlerinden; İngilizce özet ise “Aim, Methods, Results, Conclusion” bölümlerinden oluşmalıdır. Özet sonunda Türkçe ve İngilizce olarak 3-6 tane anahtar kelime verilmelidir. Türkçe anahtar kelimeler “Türkiye Bilim Terimleri”ne uygun olmalı ve http://www.bilimterimleri.com adresinden seçilmelidir. İngilizce anahtar kelimeler “Index Medicus: Medikal Subject Heading (MeSH)” standartlarına uygun olmalıdır. İlk anahtar kelime büyük harfle başlamalı, diğer kelimelerin ilk harfi küçük yazılmalı, kelimeler arasında noktalı virgül (;) olmalı ve son kelimenin bitimine nokta konulmalıdır.

Ana Metin

Araştırma makaleleri; Bilimsel araştırma sürecini tamamlamış, raporlandırılmış çalışmalardır. Araştırma makaleleri özet, şekiller, tablolar ve kaynaklar dahil olmak üzere en fazla 5000 kelime olmalıdır. Bu makaleler aşağıda verildiği gibi yapılandırılmalıdır;

ÖZET/ABSTRACT (150-200 kelime, Türkçe ve İngilizce hazırlanmalı), GİRİŞ -Araştırmanın Amacı-, GEREÇ ve YÖNTEM- Araştırmanın Türü, Araştırma Evren ve Örneklemi, Veri Toplama Araçları, Veri Toplama Araçlarının Uygulanması, Araştırmanın Etik Boyutu, Verilerin Analizi, Araştırmanın Sınırlılıkları-, BULGULAR, TARTIŞMA, SONUÇ ve ÖNERİLER, KAYNAKLAR

Derleme makaleler; Hemşirelik alanında güncel ve gereksinime yönelik konularda, ulusal ve uluslararası literatür kullanılarak konu ile ilgili tartışmaların ve yazar/yazarların görüşlerinin ortaya konduğu çalışmalardır. En fazla 3000 kelime olmalıdır. Derleme makaleler aşağıda verildiği gibi yapılandırılmalıdır;

ÖZET/ABSTRACT (150-200 kelime, Türkçe ve İngilizce hazırlanmalı), GİRİŞ -Amaç, Konu ile ilgili diğer başlıklar-, SONUÇ ve ÖNERİLER, KAYNAKLAR

Olgu sunumu; Alanda önemli klinik deneyimleri içeren olguların yer aldığı çalışmalardır. En fazla 2000 kelime olmalıdır. Olgu sunumları aşağıda verildiği gibi yapılandırılmalıdır;

ÖZET/ABSTRACT (150-200 kelime, Türkçe ve İngilizce hazırlanmalı), GİRİŞ -Amaç-, OLGU SUNUMU, TARTIŞMA, KAYNAKLAR

Editöre mektup; Dergide yayımlanan makaleler ile ilgili görüş, katkı, soruları içeren, başlık ve özet bölümleri bulunmayan makalelerdir. En fazla 500 kelime olmalıdır. Editöre mektup yazılarında atıfta bulunulan makalenin adı, yayınlandığı sayı ve tarih belirtilmeli, mektubu yazan kişinin isim, kurum ve adres bilgileri verilmelidir.

Kısaltmalar

Makale başlığı ve özet bölümünde kısaltma kullanılmamalıdır. Kısaltmalar ana metinde ilk kullanımda tanımlanmalı, kısaltma tanımın ardından parantez içerisinde verilmelidir.

Tablo ve Şekil/Grafikler
Bütün tablo ve şekil/grafiklerin başlıklarının yazılması ve metinde kullanılış sırasına göre numaralandırılması gerekir. Şekiller dijital formatlı, jpeg kayıtlı ve 300 dpi çözünürlüğünde olmalıdır. Tablo ve şekil/grafikler, kaynaklardan sonra ve her biri ayrı sayfada olacak şekilde verilmelidir.

Kaynaklar

Kaynaklar Vancouver stiline uygun yazılmalıdır (bk. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7256/). Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Kaynak yazımında aşağıda belirtilen kurallara dikkat edilmelidir.

Metin içinde kaynak gösterme 

Metin içinde kaynaklar, kullanım sırasına numaralandırılmalı ve referans listesi bu sıraya göre sunulmalıdır. Kaynak numarası ilgili yere, parantez içinde ve üst simge olarak belirtilmelidir. Birden fazla kaynak kullanıldıysa kaynaklar arasına virgül konulmalıdır. Ardışık gelen üç  ve üzeri sayıda kaynak varsa başlangıç sayısı ile son rakam arasına “-”  konularak Örnek: 1,2,3,4, yerine (1-4) gösterilmelidir. Kaynaklar noktadan sonra yazılmalıdır.

Metin içi örnek: 

Bu isteğin nedeni Drury Lane bölgesindeki bir okul yöneticisinin okul saatlerinde çocukları ziyaret etmeleri için Başkent Hemşireliği Birliği’ne başvurmasıdır.(28,29) Bu başvuru üzerine Amy Hughes kendisi bizzat görev alarak, ilkokula devam eden çocuklar için uygun beslenme düzenlerinin araştırılması konusunda büyük katkı sağlamıştır. (11-13)

Metin sonunda kaynak gösterme
Metin sonunda kaynaklar ayrı bir sayfada 1.5 satır aralığında yazılmalıdır. Dergi adları makalenin yer aldığı indekse uygun olarak (örneğin: Index Medicus, Medline, Pubmed, Web of Science, TR Dizin, vb.) kısaltılmalı ve varsa DOI numaraları mutlaka eklenmelidir.
Dergilerin kısaltmaları için NLM tarafından yayınlanan dergilerin listesine http://bit.ly/2lJkey3 adresinden ulaşılabilir. Dergi ismi bu listelerde yer almıyorsa tam olarak yazılmalıdır. Eğer kullandığınız kaynak için ilgili sitede Vancouver formatında kaynak gösterimi mevcut ise buradan kopya oluşturarak referans listesine eklemeniz önerilir. Metin içinde kaynak gösterimi ve yazımı aşağıda belirtilen örneklere göre yapılmalıdır:

Dergi:

Yazar sayısı 6 ve altında ise tüm yazarlar belirtilir.

Willgerodt MA, Brock DM, Maughan ED. Public school nursing practice in the United States. The Journal of School Nursing. 2018;19(9):1-13. doi: 10.1177/1059840517752456

Anderson LJW, Schaffer MA, Hiltz C, O'Leary SA, Luehr RE, Yoney EL. Public health interventions: School nurse practice stories. J Sch Nurs. 2017:1059840517721951. doi: 10.1177/1059840517721951.


Eğer yazar sayısı 6’dan fazla ise ilk altı yazar belirtilir ve ardından Türkçe kaynaklar için ve ark., İngilizce kaynaklar için et al. yazılır.

Li Z, Huang I-C, Thompson L, Tuli S, Huang S, DeWalt D, et al. The relationships between asthma control, daytime Sleepiness, and quality of life among children with asthma: a path analysis. Sleep Med. 2013;14(7):641-647. doi: 10.1016/j.sleep.2013.04.002.

Makalenin DOI numarası yok ise internet ulaşım adresi verilir. 
Bebiş H, Özdemir Ö. Kreşlerde okul sağlığı hizmetleri ve hemşirelik. Turk J Public Health. 2013;11(3):186-96. Available from: https://dergipark.org.tr/download/article-file/152966

Dergi eki (Supplement):

Glauser TA. Integrating clinical trial data into clinical practice. Neurology. 2002;58(12 Suppl 7):S6-12.


Kitap:

Maurer FA, Smith CM. Community / Public health nursing practice health for families and Populations. 5th ed. Elsevier; 2013.


Editör bilgisi var ise:
Wold SJ. School health services: History and trends. Schwab NC, Gelfman MHB, editors. Legal issues in school health services. Sunrise River Press; 2005.


Kitap içi bölüm:

Madge N, Franklin A. Needs and provision: Change, Challenge and School Nursing. London: Jessica Kingsley 325 Publishers; 2003. p. 9- 20.


Çeviri kitap: 

Mosley M. Akıllı Bağırsak.  Müderrisoğlu Aktaş G, translator. İstanbul: Yakamoz Kitap; 2018.

Çeviri kitap bölümü: 

Oermann MH, Hays JC. Yazma Süreci. Gürsoy E, çeviren. Hemşirelikte Yayın Yazarlığı. 4’üncü Baskı. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık;2020. p.241-318.

Elektronik kitap:

Koley Kumar T, Dhole M. The Covid-19 Pandemic. The Deadly Coronavirus Outbreak. London and New York: Taylor and Francis Group; 2020. Available from: https://ebookcentral.proquest.com/lib/abant/detail.action?docID=6275350

Loschiavo J. Fast facts for the school nurse: School nursing in a nutshell. 2 ed. New York: Springer Publishing Company; 2015.Available from: https://ebookcentral.proquest.com/lib/abant/detail.action?docID=765491


Elektronik rapor/doküman:

 Halk Sağlığı Günleri III. Ulusal Okul Sağlığı Sempozyumu “Okul Sağlığında Ağız ve Diş Sağlığı” Konuşma Metinleri ve Bildiri Özetleri. 08-09 Eylül 2014. Ankara. Available from: https://kutuphane. halksagligiokulu.org/jm/index.php/kuetuephane/119/view_bl/77/ cocuk-ergen-sagl-g/324/halk-sagl-g-guenleri-iii-ulusal-o

NASN. Position statement: Role of the school nurse. 2012. Available from: https://www.nasn.org/advocacy/professional-practice-documents/ position-statements

İnternet kaynakları: 

World Health Organization (WHO). What is pandemic? Access: 03.12.2020. Available from: https://www.who.int/csr/disease/swineflu/frequently_asked_questions/pandemic/en/

veya 

Davis K. What to know about sleep deprivation.  MedicalNewsToday. Access: 04.12.2020.   Available form: https://www.medicalnewstoday.com/articles
Tezler:
Tokur Kesgin M. Hastanede çalışan hemşirelere yönelik iş sağlığı hemşireliği uygulamalarında Omaha sınıflama sisteminin kullanılması [Doktora tezi]. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2010.

Örnek makale şablonunu indirmek için tıklayınız.  https://llnursing.com/statik/b2a8a850-a52d-4609-969e-20f26bb5d62fllnursing.docx

  1. Yayın Hakkı Devir Formu

Yazarlar, makalelerin değerlendirmesinden başlayarak, ulusal ve uluslararası yasalar çerçevesindeki her türlü telif haklarını dergiye devrederler. Bunun için tüm yazarlar tarafından imzalanan Yayın Hakkı Devir Formunun makalelerin sisteme girilmesi aşamasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir. https://llnursing.com/statik/llnursing%20Yayin%20Hakki%20Devir%20Formu.docx

  1. Çıkar Çatışmaları

Araştırmalara yapılan her türlü yardım ve diğer desteklerin alındığı kişi ve kuruluşlar yayın kuruluna beyan edilmeli ve çıkar çatışmasıyla ilgili durumları açıklamak amacıyla ICMJE Potansiyel Çıkar Çatışmaları Bildirim Formu doldurulmalı ve sisteme yüklenmelidir http://icmje.org/conflicts-of-interest/

Başvuru sonrasında düzeltme yapılması istenen makalelerde; ,

Yazar hakem düzeltmelerini farklı renkte gösterdiği bir word dosyası, üzerinde herhangi bir işaretleme yer almayan word dosyası  ve ayrıca hakem düzeltmelerine ilişkin cevaplarının yazılı olduğu başka bir word dosyası olmak üzere üç adet word dosyası yüklemelidir. 
Bu aşamada diğer dosyaların tekrar yüklenmesine gerek yoktur. 

Makalenin kabul edilmesi durumunda; 

Makalenin basım öncesi hali editör tarafından yazarlara gönderilir.  Dergide yayınlamaya uygun bulunan makaleler yazarları tarafından son kez kontrol edildikten sonra, düzeltme veya değişiklik yapılması durumunda word metni üzerinde herhangi bir açıklama, farklı renkle yazma, şekil değişikliği vb. yer almadan word dosyası şeklinde son kez sisteme yüklenmelidir. Yeniden yükleme yapılmayan makaleler yazara gönderilen son şekli ile dergide yayımlanır.